Przejdź do głównej zawartości

Mandarynki mogą być niebezpieczne dla zdrowia

Mimo że mandarynki można jeść przez cały rok to najczęściej i najwięcej zjadamy ich w okolicy świąt Bożego Narodzenia. Niestety – w opinii lekarzy – sposób, w jaki przygotowujemy je jedzenia, może wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Dlaczego?
Lekarze przestrzegają: jedzenie mandarynek w taki sposób może być niebezpieczne dla zdrowia
Foto: Piotr Krzeslak / Shutterstock
Lekarze przestrzegają: jedzenie mandarynek w taki sposób może być niebezpieczne dla zdrowia
Od najmłodszych lat uczy się nas, że każdy owoc czy warzywo przed zjedzeniem trzeba dokładnie umyć. Niestety większość z nas wychodzi z założenia, że skoro i tak opieramy niektóre z nich ze skórki, to mycie nie jest potrzebne. Tymczasem to błąd. Badacze ostrzegają, że na skórce może znajdować się wiele zanieczyszczeń, które mogą wywoływać alergie.

Długa droga

Musimy pamiętać, że mandarynki, które trafiają do naszego kraju, najczęściej pochodzą z Hiszpanii czy Portugalii. Zazwyczaj zrywa się je bardzo wcześnie, a cały proces dojrzewania przechodzą w skrzynkach, w których są przewożone. Aby mandarynki się nie zepsuły, w czasie transportu trzeba je także odpowiednio zabezpieczyć.
Firmy najczęściej używają do tego nieszkodliwego miodu pszczelego, wosku carnauba i szelaku. Choć to zupełnie naturalne związki to kontakt z nimi może wywołać reakcję alergiczną czy stan zapalny. Dodatkowo owoce pryskane są środkami grzybobójczymi. Większość z nich ma w swoim składzie tiabendazolem i imazalilem, które mogą działać rakotwórczo, a nawet uszkodzić układ nerwowy i powodować bezpłodność.

Jak dobrze umyć mandarynkę?

Aby mieć pewność, że owoc nam nie zaszkodzi, trzeba go przede wszystkim bardzo dobrze umyć. Specjaliści uważają, że najlepiej sprawdza się dokładne wyszorowanie mandarynki pod gorącą wodą, używając do tego płynu do mycia naczyń.

Dlaczego warto jeść mandarynki?

Mandarynki są przede wszystkim bogate w witaminę C, która pomaga wzmocnić odporność i chroni przed infekcjami. Dodatkowo to silny przeciwutleniacz, który walczy z nadmiarem rakotwórczych wolnych rodników.
Poza witaminą C w owocu znajdziemy także witaminę A. Związek ten jest potrzebny naszym oczom, skórze, kościom i zębom. Już kilka mandarynek dostarczy nam solidną porcję witamin z grupy B, kwas foliowy, potas, magnez, mangan i wapń.
O tych owocach – nie tylko od święta – powinny pamiętać osoby, które zmagają się zaparciami oraz nawracającymi infekcje dróg moczowych. Zawarta w nich nobiletyna (flawonoidy) zapobiega odkładaniu się tłuszczów w wątrobie, przez co obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II i miażdżycę. W opinii specjalistów mandarynki niszczą komórki odpowiedzialne za niektóre nowotwory, na przykład raka wątroby. Dzieje się tak za sprawą substancji salvestrol Q40, która ma być zabójcza dla zmienionych komórek.

Wpis zaczerpnięty z: https://kobieta.onet.pl/zdrowie/lekarze-przestrzegaja-jedzenie-mandarynek-w-taki-sposob-moze-byc-niebezpieczne-dla/6mv5262


Komentarze

  1. Dlatego myję, szuruję i pucuję. Każdy owoc importowany to jeden wielki pestycyd..ale coś trzeba jeść.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz