Pokrzywa - leczy czy truje?

Każdy, kto choć raz w życiu się nią sparzył, doskonale wie, jak wygląda. Większości z nas pokrzywa kojarzy się głównie z pieczeniem, swędzeniem i bąblami na skórze. Objawy te pojawiają się w wyniku bezpośredniego kontaktu skóry z parzącymi włoskami pokrywającymi roślinę. We włoskach tych występuje substancja kwaśna zawierająca kwasy organiczne – mrówkowy i octowy, jak również histaminę i acetylocholinę. Dzięki niej pokrzywa chroni się przed potencjalnymi barbarzyńcami, którzy chcieliby naruszyć jej „nietykalność”.

Jest to powszechnie znana roślina o parzących włoskach (zawiera kwas mrówkowy), roślina trwała, rozłogowa, występująca na całym świecie poza Afryką Południową i kręgiem polarnym.  Najczęściej widywana jest w ogródkach, w zaroślach oraz wilgotnych lasach. Pomimo tego, że jest chwastem, ma również niebagatelne zalety – z powodzeniem wykorzystywana jest w ziołolecznictwie, kuchni i kosmetyce.
Pokrzywa  (Urtica dioica L.) od starożytności jest znaną i cenioną rośliną leczniczą.  Uznawano ją wówczas za warzywo mające swoje zastosowanie poza kulinarne, jako środek na rany i krwawienia. Pisali o niej i korzystali z jej właściwości Hipokrates, Dioskurides i Pliniusz. Była stosowana jako środek tamujący krew i na wzmocnienie popędu płciowego. Germanie poświęcili ją bogowi płodności, a przez Słowian była uważana za roślinę magiczną, odpędzająca złe duchy.
Angielski zielarz i lekarz Nicolas Culpeper (1656) pisze o niej "...pochłania nadmiar flegmy pozostałej po okresie zimowym..."

W polskiej medycynie ludowej pokrzywa była powszechnie stosowana zewnętrznie do biczowania i do okładów w chorobach reumatycznych. Także w kolkach, paraliżu, na wrzody, na rany i na stłuczenia. Wewnętrznie w postaci wywaru czy naparu podawano ją w zimnicy, w gorączce, w kokluszu, w astmie, w kurczach i w chorobach żołądka oraz w trudnych, skomplikowanych porodach. Niekiedy stosowano poświęcone ziele na rany i w padaczce. Wdychano też dym z pokrzywy w przypadku bólów zęba.




Pokrzywa to jedna z cenniejszych roślin stosowanych w fitoterapii, powszechnie znana jako skuteczny środek wzmacniający i oczyszczający cały organizm. Wykazuje słabe działanie moczopędne, natomiast dzięki hamowaniu resorpcji zwrotnej w kanalikach nerkowych zwiększa wydalanie z ustroju szkodliwych substancji oraz produktów przemiany materii. Wskazana, więc jest szczególnie dla osób mających problemy z oddawaniem moczu, nadmiarowymi kilogramami. Korzystnie wpływa także na funkcje przewodu pokarmowego - pobudza czynność wydzielniczą żołądka, trzustki, co w efekcie ułatwia trawienie oraz nieznacznie obniża poziom cukru we krwi,  co wiąże się ze zwiększonym wytwarzanie enzymów trzustkowych.  Zauważono, że działa synergistycznie (silniej) z innymi ziołami przeciwcukrzycowymi.  Wykazują również słabe działanie przeciwbiegunkowe, przeciwgośćcowe, hamujące krwawienie. Udowodniono, że napary z pokrzywy posiadają właściwości zwiększania poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek w organizmie człowieka.
W zielu i korzeniach pokrzywy stwierdzono istnienie czynnika pobudzającego wytwarzanie interferonu (substancji z grupy immunoglobulin), który chroni organizm przed inwazją wirusów ( w tym wirusem wątroby), ale najprawdopodobniej również przed niektórymi nowotworami. Dawniej zalecano pokrzywę w leczeniu gruźlicy, krwioplucia, nieżytu żołądka, nadmiernych krwawień miesiączkowych, puchliny wodnej, żółtaczki, gorączki i osłabienia.
Wyciąg z pokrzywy wzmaga oczyszczanie nabłonka oddechowego, zapobiega wybroczynom krwawym, suchemu kaszlowi, wspomaga oczyszczanie zatok obocznych nosa.

Wyciągi z podziemnych części pokrzywy zawierają inhibitory elastazy leukocytowej, cyklooksygenazy i 5-lipooksygenazy. Dzięki temu działają przeciwzapalnie. Stymulują limfocyty T, dzięki czemu podnoszą odporność organizmu. Wzmagają wydzielanie moczu i potu, żółci oraz ksenobiotyków i szkodliwych produktów przemiany materii. Zmniejszą ból, obrzęk i stan zapalny chorego gruczołu krokowego. Preparaty z kłączy i korzeni pokrzywy regulują przemianę materii, obniżają poziom cholesterolu, lipidów i glukozy we krwi. Pobudzają krążenie krwi, poprawiają samopoczucie psychiczne. Wzmagają procesy hemopoezy, czy tworzenia krwi, co przejawia się we wzroście liczby erytrocytów i limfocytów oraz wzroście poziomu hemoglobiny we krwi. Właściwości odtruwające, przeciwzapalne i regenerujące mogą zostać wykorzystane w fitoterapii chorób reumatycznych i dermatologicznych. Wyciągi z pokrzywy pobudzają naskórnikowanie, ziarninowanie, czyli regenerację tkanki łącznej i nabłonkowej. Wodne wyciągi z pokrzywy zapobiegają kamicy moczowej.
Stosowanie pokrzywy oraz wyciągu z niej wskazany jest w następujących schorzeniach: przerost gruczołu krokowego, nadczynność tarczycy, brak owulacji, bladość skóry i wychudzenie spowodowane anoreksją i niedokrwistością, uprawianie sportów ekstremalnych, przewlekłe choroby skóry, otyłość, cukrzyca, skąpomocz, kamica moczowa, stan zapalny układu moczowego, choroby włosów i paznokci, obniżona odporność na infekcje, zatrucia, kuracje odtruwające i odmładzające (regenerujące), reumatyzm, artretyzm, nieżyt układu oddechowego, przeziębienie, skłonności do krwotoków.
Pod wpływem wyciągów z kłączy i korzeni pokrzywy następuje u mężczyzn wzrost stężenia wolnego testosteronu i zwiększona aktywność testosteronu w ustroju i konsekwencje metaboliczne tego procesu. Przyrost liczby czerwonych krwinek i hemoglobiny we krwi podnosi wydolność fizyczną. Pokrzywa podnosi również stężenie mioglobiny w mięśniach, przez co stają się one lepiej dotlenione. Działanie napotne, moczopędne i odtruwające oraz pobudzające krążenie zapobiega obrzękom po wysiłku fizycznym, przyśpiesza eliminacje zakwasów i metabolitów azotowych, przez co mięśnie odzyskują sprawniej i efektywniej swoją wydolność fizjologiczną. Wzrost krzepliwości krwi, uszczelnienie naczyń krwionośnych i pobudzenie syntezy białek tkanki łącznej - przyśpiesza procesy reperacji i zapobiega wysiękom zapalnym oraz wybroczynom krwawym.
Zioła mogą być również stosowane podczas ciąży. Jest tak w przypadku pokrzywy pospolitej, która wzmaga produkcję mleka u matki i poprawia ukrwienie organizmu. Co ważne wszystkie tego typu kuracje ziołowe nie są inwazyjne i nie szkodzą kobiecie, mogą więc przynieść tylko same korzyści jej organizmowi. Jedynym minusem ziół jest fakt że trzeba je przygotowywać czyli zaparzyć.
W kosmetyce ma pokrzywa także zastosowanie. Płukanie włosów w herbacie pokrzywowej lub nacieranie skóry głowy tinkturą (nalewką) pokrzywową, wzmacnia cebulki włosowe i pobudza je do wzrostu. Systematyczne nacieranie tinkturą powoduje puszystość włosów i nadaje im piękny połysk.
=========
Czy wiesz, że pokrzywa w ziołolecznictwie uważana jest za naturalny antybiotyk i dlaczego?

Pokrzywa uważana za chwast przez wielu, wzmacnia układ obronny i jest bardzo wartościowym i leczniczym zielem. Zawiera wiele cennych witamin i mikroelementów. Pokrzywa wzmacnia organizm - zawiera m.in.:

MIKROELEMENTY:
wapń - http://www.algi.pl/wapn.html
fosfor - http://www.algi.pl/fosfor.html
żelazo - http://www.algi.pl/zelazo.html
siarkę - http://www.algi.pl/siarka.html
potas - http://www.algi.pl/potas.html
jod - http://www.algi.pl/jod.html
sód - http://www.algi.pl/sod.html

WITAMINY:
K - poprawia krzepliwość i wchłanianie wapnia. Organizm człowieka potrzebuje około 2 mg witaminy K na dobę.
B2 (ryboflawina) - jej niedobór może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz stany zapalne błon śluzowych.
Beta caroten - http://www.faceci.com.pl/betacaroten.html
C - http://www.euromentor.org.pl/autoryzacja/subskrypcja_nr200504.html

związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwas organiczny (mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole mineralne, fitosterole, karotenoidy, chlorofil, serotoninę flawonoidy - link: http://www.suplementy-online.eu/sekrety-24.html 

Pokrzywa ze względu na właściwości moczopędne jest niezastąpiona w leczeniu kamicy nerkowej i innych schorzeniach układu moczowego. Wspomaga wydalanie z organizmu złogów kwasu moczowego. Więcej szczegółów na temat kwasicy metabolicznej tutaj -
http://www.euromentor.org.pl/autoryzacja/subskrypcja_nr5.html

Sprzyjając prawidłowej pracy wątroby i nerek, sprzyja poprawie gospodarki płynami i wydalanie ich nadmiaru na zewnątrz. Tym samym wspomaga wydalanie z organizmu złogów kwasu moczowego. Dzięki temu, pomocna jest również w leczeniu dny moczanowej. Przeciwdziała zatrzymywaniu się płynów w organizmie i stanom opuchlizny. Szczególne zadanie w tym zakresie ma roślinny chlorofil. Chlorofilina odgrywa ważną rolę w odtruwaniu środowiska wewnętrznego organizmu, w celu zachowania zdrowia i życia. Więcej na temat chlorofilu tutaj: http://www.algi.pl/chlorofil.html

Materiał na temat podstaw naszego zdrowia czyli GŁÓWNE KANAŁY WYDAWNICZE (m.in. jelito, wątroba, nerki, układ limfatyczny) tutaj: http://www.algi.pl/chlorofil_detoksykacja.html 
oraz http://www.noni.com.pl/oczyszczanie.html

===
Pokrzywa zawiera bogaty zestaw witamin i składników mineralnych - cenne uzupełnienie wielu substancji, niezbędnych do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych. Ponadto, duża ilość witaminy C i dobrze przyswajalnego przez organizm żelaza pozytywnie wpływa na układ krwiotwórczy - zwiększa poziom hemoglobiny i liczbę czerwonych krwinek. Pokrzywa zapobiega również krwawieniom, co jest z kolei związane z obecnością witaminy K, flawonoidów i garbników. Kolejny składnik - kwas pantotenowy - odpowiada za jej właściwości przeciwzapalne i przyspieszające regenerację tkanek. Nic więc dziwnego, że jest wykorzystywana do leczenia oparzeń, owrzodzeń podudzi oraz stanów zapalnych przewodu pokarmowego i dróg moczowych. Korzeń pokrzywy w większym stopniu niż liście, działa moczopędnie. Skutecznie łagodzi też dolegliwości spowodowane przerostem gruczołu krokowego. Wodne wyciągi z pokrzywy, stosowane zewnętrznie, to stary, domowy środek wzmacniający włosy oraz oczyszczający gruczoły potowe i łojowe.
Podstawowe substancje czynne: liście zawierają barwniki roślinne (do 1% chlorofilu a i b, ksantofil, beta - karoten), witaminę K, C, witaminy z grupy B, garbniki, liczne aminy (histamina, acetylocholina, serotonina), składniki lotne (2-metyloheptanon), kwasy organiczne oraz znaczne ilości składników mineralnych (gł. wapń, magnez, żelazo). W korzeniach pokrzywy wykryto m. in. zespół związków o charakterze lipidów i steroli (gł. beta-sitosterol ), lecytynę, lignany, sole mineralne, rozpuszczalna krzemionka.
Uprawa i uzyskiwanie surowca leczniczego
Do celów leczniczych liście pokrzywy są zbierane ze stanu naturalnego.
Ze względu na właściwości rośliny warto jej nie tępić i mieć w kącie ogrodu kępę pokrzywy. Ma ona nie tylko cenne właściwości lecznicze dla człowieka i dla zwierząt, ale jest również cenną rośliną dla zachowania równowagi biologicznej w ogrodzie.
Pokrzywa jest również lekiem dla roślin. Z ziela pokrzywy przygotowujemy preparat, który wzmacnia rośliny, sprawia, że szybciej rosną i dają lepsze plony oraz chroni je przed robactwem. Preparat ten. czyli gnojówkę z pokrzywy przygotowujemy w ten sposób, że ziele zalewamy wodą i pozostawiamy na kilka dni. aby sfermentowało. Płynem spryskujemy lub podlewamy rośliny i glebę.

Surowce lecznicze 
Najczęściej używamy suszonych liści pokrzywy, ale również świeżych liści, soku, korzenia i nalewki. Pokrzywa ma smak cierpki, słabo gorzki. charakter chłodny i suchy.
Często pokrzywę możemy znaleźć w różnego typu suplementach np. jako sok z pokrzywy lub w preparacie dla mężczyzn stosowanego w profilaktyce gruczołu prostaty 

Przepisy na potrawy z pokrzywy
Szkoła Przetrwania
W programie wakacyjnej szkoły przetrwania przewidziany jest biwak survivalowy z noclegiem w terenie oraz dzień kuchni naturalnej, w czasie którego uczestnicy uczą się przyrządzać wiele nietypowych potraw. Już tradycją stało się smażenie chipsów z pokrzyw oraz pstrąga w ognisku. Zajęcia prowadzone są przez instruktorów survivalu.
CHIPSY Z POKRZYWY
Żeby chipsy były piękne trzeba zerwać dorodną pokrzywę i oberwać z niej liście razem z ogonkami (ogonki potrzebne są do przytrzymania liścia przy maczaniu go w cieście).

Na początek przygotowujemy ciasto naleśnikowe:
– kilka łyżek mąki
– szczypta kurkumy
– jajko
– szczypta imbiru
– szczypta soli,
- trochę zimnej wody (ciasto powinno być lejące i lekkie, żeby było widać kontury liścia po usmażeniu).

Rozgrzewamy olej na patelni, zanurzamy liście w cieście, wyjmujemy delikatnie i wkładamy na patelnię. Smażymy na złoty kolor. Pycha.
========================
 
W maju, kiedy młodych i świeżych pokrzyw mamy pod dostatkiem, możemy wykorzystać ich walory. Dodawajmy do sałatek i zup kilka listków pokrzywy, w sokowirówce możemy sporządzić świeży sok i pić po pół kieliszka codziennie.
Zupa z pokrzyw 
Przepis: Babcia Halinka

trudność:
czas: 1-30 min

SKŁADNIKI:
50 dag świeżo uciętych wierzchoł­ków młodej pokrzywy zwyczajnej lub pokrzywy-żegawki 2-3 ząbki czosnku 2 szklanki wywaru z włoszczyzny 2 szklanki mleka pół szklanki śmietany łyżka masła ro­ślinnego łyżka
mąki 2 jaja kostka rosołowa imbir starta gałka musz­katołowa sól pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Bardzo dokładnie opłukaną pokrzy­wę sparzyć wrzątkiem na sicie, udu­sić w maśle wraz z posiekanym czosnkiem, zmiksować, zalać wywa­rem z włoszczyzny i kostki rosołowej oraz mlekiem, zagotować, zagęścić
śmietaną wymieszaną z mąką i przy­prawić. Do każdej porcji włożyć po­łówkę jaja ugotowanego na twardo.
=======================

Sałatka wiosenna z pokrzywy i krwawnika 

SKŁADNIKI:
krwawnik [0.5 szklanki]
pokrzywa [0.5 szklanki]
jogurt naturalny [4 łyżki]
twarożek [4 łyżki]
sól [1 szczypta]

Przygotowanie:
Twarożek rozetrzeć z jogurtem i solą, dodać drobno posiekaną pokrzywę i krwawnik.

Czy wiesz, że...

Do XVII wieku z pokrzywy wyrabiano tkaniny i sita do przesiewania mąki?
Dopiero później została wyparta przez bawełnę i jedwab. W czasie I Wojny Światowej przeżywała renesans, gdyż z braku surowców ponownie służyła do wyrobu tkanin. Do dzisiaj używana jest do produkcji sieci rybackich, do wyrobu szpagatu, czyli bardzo cienkiego i bardzo mocnego sznurka, a nawet bywa używana do wyrobu grubych tkanin. Pokrzywa dostarcza również zielonego barwnika całkowicie nieszkodliwego i stosowanego w przemyśle spożywczym do barwienia wódek, likierów, piwa, cukierków i innych produktów spożywczych.

Czy pokrzywa może być trująca?


Pod listkami pokrzywy znajduje się kwas mrówkowy. W dużych ilościach może negatywnie oddziaływać na organizm, a szczególnie niszczyć wątrobę. 

Wpis zaczerpnięty z : http://www.faceci.com.pl/r_pokrzywa.html

Komentarze

  1. Może ma właściwości lecznicze, ale takze kwas mrówkowy, który jest szkodliwy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Znajoma zielarka powiedziała mi, że absolutnie nie można pokrzywy pić. Negatywnie działa na organizm.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja piję ale przyznam że często nękają mnie bóle brzucha i głowy. Może to wina kwasu?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz